De VVD wil een moderne gemeente, waarin activiteiten en bedrijvigheid worden aangemoedigd. De economie trekt aan en we zien in Tytsjerksteradiel volop kansen. Wij willen dat onze inwoners en ondernemers volop de ruimte krijgen om deze kansen te benutten. Natuurlijk houden we hierbij rekening met elkaar en zoeken we naar de juiste balans.
Elk jaar geeft de gemeente gemiddeld bijna € 2.500,- per inwoner uit. Opgeteld ruim € 75 miljoen. Daaruit worden uiteenlopende dingen betaald: van een koelkast voor een arm gezin tot brandweerzorg in de regio. Veel van deze uitgaven liggen vast in afspraken of wettelijke regels. Wel hebben we invloed op hoe we die afspraken en regels nakomen. Over een klein deel van de uitgaven kunnen we met elkaar zelf beslissen.
Veel gaat goed en over het algemeen zijn de inwoners, ondernemers en recreanten tevreden over onze gemeente. Als VVD vinden we wel dat we afspraken en regels ‘royaal’ uitvoeren. Bijna kritiekloos geven we steeds meer geld uit aan ‘papierwerk’, breed overleg en verhoogde kwaliteit. Wij vinden dat teveel geld in rook opgaat aan administratie en controle. Naar onze mening is dat, met alle goede bedoelingen van dien, scheef gegroeid. We willen weer scherp zijn op wat onze rol als gemeente feitelijk is en we willen die rol zo snel en efficiënt als mogelijk uitvoeren.
ONZE BELANGRIJKSTE STANDPUNTEN
1. We willen inwoners en ondernemers stimuleren om activiteiten te ontwikkelen waar de gemeenschap beter van wordt. We willen nieuwe bedrijven verwelkomen en daarmee banen creëren. Economie aanjagen.
2. We willen niet meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt. We willen de woonlasten zoveel mogelijk reduceren. De schuld van 55 miljoen euro willen we deels wegwerken. Verantwoord omgaan met (uw) geld.
3. We willen geen hoge welstandseisen. We willen flexibel bestemmen en flink inzetten op nieuwbouw van woningen: aanbod genereert vraag. De VVD wil geen krimp in onze gemeente. We willen geen monumentenregeling voor karakteristieke panden.
4. Ooit is het AZC gekomen als tijdelijke voorziening. We zijn nu 20 jaar verder... We zijn tegen verdere uitbreiding van het AZC. Als het mogelijk is, bouwen we het AZC in de toekomst juist af.
5. We gunnen iedereen de ruimte om te groeien en te ontwikkelen. We vertrouwen op ieders goede wil om dat met respect voor anderen te doen. Ruimte en vertrouwen geven.
6. We geven onze jeugd graag alle mogelijke kansen. Dat betekent dat er voldoende banen en betaalbare starterswoningen moeten zijn.
7. Mensen met een bijstandsuitkering willen we beter begeleiden naar een baan. Dat doen we middels een verplichte tegenprestatie van zinvol werk. Een uitkering is een vangnet en geen hangmat.
8. Minder regels en meer vertrouwen in de hardwerkende zorgprofessionals. Zo komt er meer tijd voor mensen, en minder voor papier.
9. In regelgeving en financiële begeleiding willen we meer ruimte creëren voor met name zonnepanelen, windmolens tot 15 meter en aardwarmte. De energietransitie aanjagen.
10. De openingstijden van de gemeentewerf en balie willen we meer verschuiven naar de namiddag/avond/zaterdag, zodat deze beter bereikbaar zijn voor werkenden. We willen een zorgvuldig maaibeleid en het onderhouden van wegen doen we met minder overlast voor onze inwoners en ondernemers.
KLIK HIER voor de folder, die huis-aan-huis werd verspreid tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen 2018: de belangrijkste standpunten voor u samengevat